Calculator indemnizație concediu maternitate

Potrivit OUG 158/2005, concediul de maternitate are o durată maximă de 126 de zile calendaristice și este format din:

  • concediu de sarcină (cunoscut și prin denumirea de concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere;
  • concediu de lăuzie (cunoscut și prin denumirea de concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere;

Distribuția concediului maternal înainte și după naștere poate fi oricare alta față de cea specificată mai sus, singura restricție fiind faptul că primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical care se acordă femeii însărcinate sau lăuzei de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie sau de medicul de familie. Acesta se acordă femeilor care sunt cetățeni români sau din state membre UE, au domiciliul în România și au realizat cel puțin o lună de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului. Beneficiari ai concediului și indemnizației de maternitate sunt și femeile care au încetat plata contribuției de asigurări sociale dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat.

În anul 2024, cuantumul lunar al indemnizației de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale sau perioade asimilate din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare. Conform codului fiscal, indemnizația de maternitate nu se impozitează, din ea reținându-se doar CAS-ul și este suportată integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pentru calcul concediu maternitate (concediu prenatal și postnatal) și indemnizația lunară aferentă, completează câmpurile din calculatorul oferit mai jos.


Date de intrare
Dată intrare în concediu de maternitate Prima zi a concediului de maternitate. În formatul ZZ.LL.AAAA
Salariu brut - luna 6 Salariul brut (salariul de încadrare înscris pe cartea de muncă) obținut în luna afișată. Se completează cu valoare cuprinsă între 0 și 99999 lei.
Salariu brut - luna 5 Salariul brut (salariul de încadrare înscris pe cartea de muncă) obținut în luna afișată. Se completează cu valoare cuprinsă între 0 și 99999 lei.
Salariu brut - luna 4 Salariul brut (salariul de încadrare înscris pe cartea de muncă) obținut în luna afișată. Se completează cu valoare cuprinsă între 0 și 99999 lei.
Salariu brut - luna 3 Salariul brut (salariul de încadrare înscris pe cartea de muncă) obținut în luna afișată. Se completează cu valoare cuprinsă între 0 și 99999 lei.
Salariu brut - luna 2 Salariul brut (salariul de încadrare înscris pe cartea de muncă) obținut în luna afișată. Se completează cu valoare cuprinsă între 0 și 99999 lei.
Salariu brut - luna 1 Salariul brut (salariul de încadrare înscris pe cartea de muncă) obținut în luna afișată. Se completează cu valoare cuprinsă între 0 și 99999 lei.

IP-ul tău public este 3.230.143.213, folosești sistemul de operare necunoscut, o rezoluție de pixeli și browser necunoscut !

Dacă am dreptate dă-mi un like pe Facebook!