Cetatea Alba Carolina - Alba Iulia

Cetatea Bastionară Alba Carolina este cea mai reprezentativă cetate din Transilvania și cea mai mare fortificație de tip Vauban din țara noastră. Construită în formă de stea, cu șapte bastioane și ziduri deosebit de groase, cetatea a fost ridicată la Alba Iulia între anii 1715-1738 la inițiativa militarilor austrieci. Zidurile cetăţii au fost construite din cărămidă, piatră de carieră și din ruinele cetății romane, grosimea lor fiind de aproximativ 3 metri la bază si 1.20 metri la vârf. Zidurile sunt sprijinite de contraforturi pentru a neutraliza împingerile pământului. Construcția impresionantă este înconjurată de șanțuri de apărare și are mai multe porți cu basoreliefuri realizate de Johann Konig reprezentând figuri și scene din mitologie.

În ultimii ani cetatea a fost restaurată și reintrodusă în circuitul turistic al României. Ea este impresionantă prin mărime, arhitectură și diferitele trasee pe care le oferă: Traseul celor Trei Fortificații – traseul include Castrul Roman, Cetatea Medievală și Cetatea Alba Carolina (fiecare cetate nou construită a înglobat-o și pe cea veche); Traseul Porților (din cele șase existente, Poarta a III-a este cea mai impunătoare și cu mare încărcătură istorică); Traseul Neamului Românesc, Traseul Sudic, Estic și Nordic.

Frumusețea acestui obiectiv turistic se face simțită imediat ce intri în cetate, atmosfera de altă dată o simți pretutindeni, parcă treci într-o altă lume, cu o arhitectură aparte, catedrale înalte, gărzi ce veghează la liniștea cetății îmbrăcate în uniforme militare austriece, recompunerea unor scene incredibile (spânzurătoarea, camera de tortură). Am urmărit și ceremonia de schimbare a gărzii ce are loc în fiecare zi la ora prânzului; Sâmbăta, cei prezenți au parte de un spectacol în plus: trei salve de tun pe Traseul celor Trei Fortificații anunță finalul ceremoniei de schimbare a gărzii.

Din punctele de atracție care nu ar trebui ratate amintesc Temnița și camera de tortură în care au fost închiși și Horea, Cloșca și Crișan, Locul Supliciului - locul de execuție al condamnaților, acolo se pot vedea spânzurătoarea, roata pentru tragerea pe roată, securea și alte unelte ale călăului. Se poate admira de asemenea, Caponiera - care adăpostește camera de gardă a corpului de artilerie și o expoziție cu imagini ce surprind restaurarea porților, Platforma de artilerie - aici se găsesc trei tunuri, care se află înca în stare de funcționare, Celula lui Horea - aflată deasupra porții a III-a, Bastionul Sașilor și Centrul de echitație.

Pentru a putea admira toate frumusețile acestei impresionante cetăți trebuie să îți planifici o mare parte dintr-o zi, aproximativ 4-5 ore, altfel nu vei reuși să vezi și să te bucuri de tot ce are de oferit această minunată zonă turistică.

Ceremonia de schimbare a gărzii:

Ceremonia de schimbare a gărzii:

Recomand cu mare căldură vizitarea acestui colț de lume distinct și uimitor, care te face să uiți de lumea din exterior și să simți puțin din vremurile de demult!

Postat de giorgi Duminică, 26 August 2012 la ora 23:31 în categoria Turism


Ai ceva de spus?

*

*

*
caractere rămase din disponibile.

Când postezi un comentariu încearcă să ții cont de aceste reguli!

      

IP-ul tău public este 98.80.143.34, folosești sistemul de operare necunoscut, o rezoluție de pixeli și browser necunoscut !

Dacă am dreptate dă-mi un like pe Facebook!